top of page

Kuinka primitiivirefleksit vaikuttavat ryhtiin ja kehon asentoon


Primitiivirefleksit vaikuttavat ryhtiin ja kehon asentoon


Primitiivirefleksit vastaavat ihmisen motoriikan ja lihastonuksen kehittymisestä


Tietysti keho kaipaa liikettä pysyäkseen vahvana ja kunnossa mutta hyvin usein kysymys ei ole treenin puutteesta tai kehon huollon puutteesta vaan siitä, että refleksit haastavat kehon voimantuottoa sekä asentojen ja liikkeiden hermotusta.

Toisaalta myös ihmiset jotka liikkuvat ja pyrkivät huoltamaan kehoaan säännöllisesti voivat kohdata kehon haasteita ja esimerkiksi rasitusvammoja tai muita loukkaantumisia. Primitiivirefleksit voivat olla myös näiden haasteiden takana.


Tärkeät primitiivirefleksit kehon kannalta ovat:

  • Moro

  • TLR - Tooninen labyrinttirefleksi

  • ATNR - Asymmetrinen tooninen niskarefleksi

  • STNR - Symmetrinen tooninen niskarefleksi


Kaikki primitiivirefleksit vaikuttavat asentoon omalla tavallaan


Moro haastaa asentoa takaketjussa, erityisesti selän ja niskan lihaksissa ja keskivartalon voimantuotossa, koska se “vääntää” kehoa kaartumaan taakse. Moro deaktivoi vatsalihakset jolloin vatsalihastreenit voivat tuntua tosi vaikeilta, vatsalihakset eivät syty ja lonkankoukistajat ja kaulan lihakset tekevät kaiken työn.


TLR haastaa myös takaketjussa. Se voi aiheuttaa lihasheikkoutta selän puolelle tai lihasten hypertoniaa eli lihaspanssaria jolloin selkä on superjumissa mutta siellä ei ole voimaa. Kaikki treeni tuntuu tekevän lihaksiin vain enemmän jumia. TLR vaikuttaa myös pakaralihasten syttymiseen.

TLR vaikuttaa hartiarenkaan asentoon, jolloin se vaikuttaa myös olkapäiden asentoon. Jos hartiarengas on heikko tai tosi kireä ja asento eteenpäin lysähtänyt ei olkapäätkään voi olla oikeassa asennossa. Ja olkapäiden huono/väärä asento vaikeuttaa olkanivelessä tapahtuvaa liikettä jolloin käsien liike tapahtuu kompensaatioiden kautta. Kättä ei esimerkiksi nosteta oikeilla lihastoimintaketjuilla vaan kompensaatioiden kautta.


ATNR voi tehdä kehosta ja asennosta toispuoleisen. Se voi vaikuttaa hartiarenkaassa ja/tai lantiossa kääntämällä asentoa vinoon.

Se voi tuntua kylkikaaressa vatsan tai selän puolelle kiristävänä tuntemuksena toisepuoleisesti, hartioissa kireytenä ja vaikeutena kääntää päätä sivulle yms. Lantion vinous vaikuttaa jalkoihin ja erityisesti lonkkiin.


STNR vaikuttaa asennon ylläpitoon heikentävästi, koska se vaikuttaa niskan ja lanneselän hermotukseen ja toimintaan. STNR:n vuoksi niska ja/tai lanneselkä voi olla tosi jäykkä tai toisaalta täysin voimaton. STNR on konttausasentoon valmistava primitiivirefleksi ja sen tehtävä on vaikuttaa niskan ja lanneselän yhteistoimintaan siinä kehityksen vaiheessa.

STNR haittaa myös suorassa seisomista tai istumista ja siksi ihminen pyrkii tukemaan asentoa tavalla tai toisella.

Makaava asento sohvalla tai tuolilla, jalat ristissä tai seistessä paino toisella jalalla tai jalka nostettuna korokkeelle jos sellainen on saatavilla. Tähän on jokainen keksinyt itselleen toimivia tapoja. Niitä on aina mielenkiintoista nähdä.


Asentoon vaikuttavat:

  • Ryhti: TLR (Moro, STNR)

  • Keskivartalon tuki: Moro (TLR, STNR)

  • Lantion asento: ATNR (Moro, TLR, STNR)


Primitiivireflekseja voidaan sanoa myös hermoston liikemalleiksi. Sensomotorisessa valmennuksessa primitiivirefleksit tutkitaan ja hoidetaan tietyillä liikkeillä jotka toistavat näitä liikemalleja.


Primitiivirefleksit vaikuttavat kehon asentoon ja ryhtiin

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page