top of page

Vapaa hermosto -  Kevyempää elämää

Primitiivirefleksit muodostavat pohjan ihmisen motorisen kehittymisen vaiheille ja ovat erittäin tärkeässä asemassa vauvan ja taaperon aistien, oppimisen, motoriikan ja hermoston kehityksessä. Normaalissa tilanteessa ne kehittyvät ja integroituvat ajallaan pois. Primitiivirefleksejä voi jäädä ihmisen kehittyessä myös integroitumatta esimerkiksi stressin seurauksena (lapset voivat myös kokea stressiä) tai yksinkertaisesti liian vähäisellä käytöllä. Vauvan ja taaperon on siis tärkeää liikkua monipuolisesti ja saada käydä kaikki kehitysvaiheet (esim. vatsallaan olo lattialla, ryömiminen ja konttaaminen) rauhassa loppuun.

 

Miksi aikuisella voi olla aktiivisia primitiivirefleksejä?

Koska refleksijärjestelmä on meillä aivorunkotasolla olemassa ne voivat myös syttyä/aktivoitua uudelleen fyysisen tai psyykkisen trauman seurauksena. Esimerkiksi leikkaukset, kolari, pään lyöminen, pitkittynyt tai poikkeuksellisen stressaava elämänjakso, jokin voimakas kokemus, oma tai läheisen sairastuminen, krooninen kipu voivat aiheuttaa refleksien syttymisen/aktivoitumisen.

Aikuisten hermosto oireilee monin eri tavoin

Toistuvat haasteet tuki- ja liikuntaelimistössä voivat olla hermostoperäisiä. Refleksit ovat vahvoja kehon vääntäjiä. Haasteet joita on yritetty hoitaa monin eri tavoin ja jotka välillä reagoivat hyvin hoitoon mutta aina palaavat ovat todennäköisesti hermostoperäisiä. Oireet jotka ovat alkaneet jonkun tietyn elämäntilanteen tai tapahtuman jälkeen voivat olla hermostoperäisiä. Refleksien aiheuttamat haasteet yleensä aaltoilevat, ovat välillä voimakkaampina ja välillä kokonaan pois. 

Haasteina voivat olla mm.:

 • Jatkuva/toistuva lihasjännitys

 • Korkea tai matala lihastonus (panssari/pehmeys)

 • Jatkuvat/toistuvat (selittämättömät) kivut

 • Huono tasapaino

 • Tapaturma-alttius

 • Uupumus / Huono palautuminen

 • Stressiherkkyys

 • Ahdistus / Masennus

 • Keskittymisvaikeus / Levottomuus

 • Päänsärky

 • Sosiaaliset ongelmat (esim. väärinymmärrykset ja ei toivotut reaktiot)

 • Fyysinen ja psyykkinen yliherkkyys

 

Hermostoperäiset oireet ovat usein hyvin moniulotteisia ja moniaistillisia eikä niiden alkuperää ole helppo paikantaa. Primitiivirefleksit oireilevat myös hyvin yksilöllisesti. Aikuiset ovat yleensä oppineet hyvin kompensoimaan haasteita ja ne selitetään usein henkilökohtaisina ominaisuuksina, kuten molempikätisyys tai että kätisyys ylipäätään aiheuttaisi kipua ja jännitystä kehoon, jalkojen päällä istuminen, luentomonisteisiin piirtely tai muu oheistekemisen tarve, helposti säikähteleminen, helposti kutiaminen, stressiherkkyys, alakuloon taipuvaisuus, yliajattelu yms. 

Sensomotorinen valmennus perustuu hermoston hoitamiseen liikehoidoilla ja liikeharjoituksilla joilla integroidaan primitiivirefleksejä ja spastisia refleksejä ja siten luodaan toimivat yhteydet aivoihin.

 

Primitiivirefleksit eivät aktiivisena kuulu aikuisen kehoon. Aktiivisena olleessaan ne vievät paljon energiaa ja aiheuttavat kuormitusta ja haittaa hermoston toiminnalle ja siten fyysiselle ja psyykkiselle toimintakyvylle. 

Noin 70-80% aikuisista kärsii primitiivirefleksien aiheuttamista haasteista.

Lue lisää primitiivireflekseistä blogista!

Lisää tietoa:

 • Instagram
 • Facebook

Ota yhteyttä

Jenni Katajamaa

Sensomotorinen valmentaja, Koulutettu hieroja
p. 040 700 8122

jenni@movejoy.fi

Vastaanottoni sijaitsee

Järvenpäässä

Helsingintie 10

04400 Järvenpää

Ja Osteobalancedin tiloissa Helsingin Munkkiniemessä

Huopalahdentie 7

00330 Helsinki

bottom of page